Opis
XP Maxamum o smaku pomarańczowym jest produktem zawierającym:
- mieszaninę egzogennych i endogennych aminokwasów bez fenyloalaniny,
- węglowodany,
- witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe,
- substancję słodzącą.
-
Do postępowania dietetycznego w fenyloketonurii dla dzieci w wieku powyżej 8 lat i dorosłych oraz kobiet ciężarnych.
Dawkowanie
Sposób użyciaZalecana dawka produktu XP Maxamum o smaku pomarańczowym musi być określona wyłącznie przez lekarza i zależy od wieku, masy ciała oraz stanu klinicznego pacjenta. Na początku stosowania zalecane jest rozcieńczenie 1:7 (tj. jedna 50 g saszetka + 350 ml wody), w rezultacie dochodząc do rozcieńczenia 1:5 (tj. jedna 50 g saszetka + 250 ml wody). Podane rozcieńczenia są jedynie wskazówką.
Może być stosowany w bardziej skoncentrowanej postaci (rozcieńczenie 1:2, tj. jedna 50 g saszetka + 100 ml wody), ale wówczas musi być przyjmowany wraz z wodą lub rozcieńczonymi napojami.
Dawkowanie50 g saszetka + 250 ml wody
1 saszetka = 50 g proszku = 19,5 g białka
Przeciwwskazania
Stosować pod nadzorem lekarza. Produkt przeznaczony dla dzieci w wieku powyżej 8 lat i dorosłych, w tym kobiet ciężarnych. Nie może być jedynym źródłem pożywienia. Tylko do stosowania w fenyloketonurii.
Ostrzeżenie: produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Dieta z dodatkiem produktu musi być uzupełniona naturalnym białkiem i innymi składnikami odżywczymi w ilościach zgodnych z zaleceniami lekarza w celu pokrycia indywidualnego zapotrzebowania na fenyloalaninę oraz pozostałe składniki odżywcze.
Skład
100 g proszku zawiera: 47 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 39 g białka), 34 g węglowodanów (w tym 31,7 g cukrów); 1, 1,4 mg witaminy B2, 2,1 mg witaminy B6, 13,6 mg witaminy B3, 500 µg kwasu foliowego, 3,6 µg witaminy B12, 5 mg witaminy B5, 140 µg biotyny; składniki mineralne: 560 mg sodu, 700 mg potasu, 670 mg wapnia, 670 mg fosforu, 285 mg magnezu, 560 mg chlorków, 23,5 mg żelaza, 13,6 mg cynku, 1,4 mg miedzi, 2,1 mg manganu, 107 µg jodu, 107 µg molibdenu, 50 µg selenu, 50 µg chromu oraz 321 mg choliny i 85,7 mg inozytolu.